Lavendlitalu lavendlitooted

Lavendlitalu paradiisisaarel Hiiumaa. Suurim lähikonnas, arvatavasti põhjapoolseim lavendlitalu maailmas N 58°56′ 20”.

Pea hektaril kivisel Kärdla meteoriidikraatri serval kasvab ca 20 000 lavendlitaime. Lavendlitalu on oma iseloomult tootmistalu. Tegemist on mahetootmisega ja endmus tööst toimub käsitsi. 

Külalistele on Lavendlitalu avatud Avataud Talude Päevade ja Lõikuspeo raames.

Tooted

Hiiumaa rohelist märki kannavad järgmised Lavedlitalu tooted:

  1. kuivatatud lavendliõied – sisustuselement; 
  2. lavendli tee – toit; 
  3. Lavendlitalu mesi – toit; 
  4. mesi lavendliga – toit; 
  5. lavendli näovesi – kosmeetika; 
  6. lavendli õli – kosmeetika 
 

Tooted on saadaval Avatud Talude Päevade ja Lõikuspeo ajal Lavendlitalus kohapeal pop-up poes, muul ajal Hiiumaa erinevates käsitöö poodides ja turismipunktides. Samuti Hiiumaa veebipoes.

Lavendel

Lavendel on tuntud ja armastatud oma lõhna poolest ning taime on kasutatud antiik aegadest saadik parfümeerias. Tänapäeval kasutatakse taime lisaks veel meditsiinis ja toiduainetööstuses. Lavendlil on rahustavad ja antiseptilised omadused ning temaga saab ravida unetust, ärritust, puhitusi ja koolikuid. Õitest valmistatakse droogi, mida soovitatakse kasutada migreeni, neuralgia ja närvilisusest põhjustatud südamehäirete korral.

Õitega tehakse aromaatseid vanne ja aroomteraapiat. Piirituses lahustatud lavendli eeterlik õli leevendab hästi peavalu, mis tingitud stressist ja pingest ning seda võib hõõruda otse nahale (meelekohtadele). Tänu antiseptilisele toimele on seda kasutatud ka haava puhastamisel ja akne ravis, kuna suuremates doosides on lavendel antibakteriaalse toimega.

Lavendlit kasutatakse ka põletuste korral, sest aitab vähendada naha turset ja ärritust, niisutab nahka ning soodustab uute naharakkude teket. Lavendli eeterlikud õlid leevendavad valusid lihastes ja liigestes. Lavendel aitab suurendada sapi tootmist ning see leevendab seedehäireid. Lavendlit võib koos teiste ravimtaimedega kasutada südame ja närvisüsteemi tugevdamiseks.

Lavendli õisi ja lehti kasutatakse peamiselt maitseainena. Nad sobivad hästi koos piparrohu, salvei ja tilliga värsketele salatitele, kalale ja praetud lihale. Kuna lavendlil on tugev aroom, siis teda võib kasutada ka küpsetistes, kreemides ja gurmeeroogades.